Lipnické radovánky a Boskovické hradní slavnosti

25.08.2010 11:38

 Dvě zdánlivě stejné a přesto poněkud odlišné události se odehrály během posledních dvou uplynulých víkendů, tedy na hradě Lipnice 14. a 15. srpna a na hradě Boskovice v sobotu 21. srpna A. D. 2010.

 

Společnými jmenovateli obou akcí je skutečnost, že dvě šermířské skupiny Sígři z Pelhřimova a Grál původně z Brna využily tradičně vyvrcholení prázdninové sezony k veřejné prezentaci své činnosti v letošní šermířské sezoně. Každá z těchto akcí byla hojně navštívená několika stovkami historie milovných diváků obou pohlaví a ve věku od batolat po úctyhodné kmety. Obě akce sice svébytně poněkud odlišným způsobem, ale se stejným cílem přispěly k prohloubení zájmu občanské veřejnosti o naši národní historii a dějiny vůbec.

 

Lipnické hradovánky byly dvoudenní a konaly se v už léta tradičním termínu, vymezeném sezonním kulturním programem hradu a s velkým, stále se opakujícím porozuměním místního kastelána. SHŠ Sígři zde předvedla ukázky svých vystoupení pro tento rok, zaměřené zejména pro děti. Byla to jak pirátská srandička, tak odlehčená ukázka středověkého hrdelního práva, ale též vážná scénka z dob napoleonských válek na Moravě roku 1805. Pochlubila se též dvěma premiérovými pořady pro dospělé. Bylo to vystoupení ze závěrečného období třicetileté války pod názvem Jako lvi. Do zimy let 1420–1421 spadá příběh dobytí Nového hradu u Kunratic pražskými husity pod názvem Herbort z Fulštejna. Autorem obou příběhů, ostatně i většiny dalších, je člen skupiny Pavel Rys. Ať již jde o scénky pojaté komicky nebo vážně, vždy se jedná o hluboce promyšlený a poučný děj, náročný jak herecky, tak šermířsky.

 

Kromě domácích Sígrů zde během obou dní vystoupila hned několikrát každý den historická hudební skupina Weytora, taneční skupina Kancioneta, skupina orientálních tanců El Raks Sael, kejklíř Pupa a k tomu mnoho stánkařů s občerstvením, sladkostmi, keramikou, šperky, koženými a dalšími výrobky. Nechyběli ani skvělí zahraniční hosté, jmenovitě hudebně-divadelní skupina Tormen ze slovenské Prievidze, která sklízela úspěch především u mladší poloviny diváků. Slovenští kamarádi však museli během nedělního dopoledne předčasně odjet, protože i jejich domovy byly postiženy záplavami.

 

Vysoce kvalitní práci odvedlo amatérské divadlo Kolín se svou adaptací Šotolovy hry Poslední návštěva císaře a krále Karla IV. ve Francii.

 

Hereckou a šermířskou hvězdou hradovánek pak byla brněnská skupina Bravo Team, vedená samotným věhlasným Liborem Olšanem, který se ujal i moderování celé dvoudenní akce s šarmem sobě vlastním. Nás může jen těšit, že k tomu přistoupil vpravdě monarchisticky a nešetřil obraty jako „bavte se královsky“, „přejme si královské počasí“, „mějte královské sny a dobrou noc“ atd. Po herecké a šermířské stránce vysoce ocenil Sígry a já zase nešetřil chválou na historickou přesnost jejich příběhů.

 

O vydařenosti akce mluví spokojenost diváků bez ohledu na fakt, že noc ze soboty na neděli byla rušná. Nad Lipnicí se přehnal silný vichr, strhávající z hradeb břečtanový porost a způsobivší mezi stánky a odpadkovými koši na nádvoří takovou spoušť, jakou by snad nesvedla ani tatarská armáda.

 

Boskovické hradní slavnosti již mají také svou letitou tradici a vcelku pevné termíny na závěr srpna. Vždy je to spojeno se setkáním stávajících a dřívějších členů SHŠ Grál, která letos oslavila 20 let svého nepřetržitého a plodného života. Je mi osobní ctí, že jsem stál u jejího zrodu na bývalé Vojenské akademii Brno. Skupina se částečně profesionalizovala, což je zřejmé jak z jejího šermířského umu, vybavení i četnosti a kvality nezbytného technického zázemí. I zdejší kastelán je nesmírně vstřícný.  Hlavní hradní nádvoří se zaplnilo velkým stanem k vystoupením a celou řadou menších historických stanů a stánků obchodníků. Děti byly uchváceny jak produkcí pořádající skupiny, tak i nádherným, dřevěným, historickým kolotočem. Opět vystupovali také žongléři, tanečnice, vše završené ohňovou show dua In Flamenus, v podání bývalého člena SHŠ, nyní profesionálního mistra ohně Jiřího Zaťka.

 

Rytířský turnaj v plné plátové zbroji konce 15. století je hlavní částí bohatého repertoáru skupiny a sklízí úspěchy nejen u nás doma, ale i v Rakousku, Śvýcarsku a hlavně v Německu. Slavnostní setkání, ukončené před půlnocí ohňostrojem, bylo vyšperkováno odpoledním trojím nízkým průletem dvojice bitevních vrtulníků Mi-24 z Náměště nad Oslavou, což bylo výmluvnou ukázkou vztahu našich historických a současných vojenských tradic.

 

Velkolepá byla i slovní a obrazová prezentace dvacetiletí skupiny, kterou aktivně prošly celé rodiny, například Bohdálků (bývalí členové KČ), Macholánů, Šubertů, Zaťků a dalších včetně dalšího člena našeho MS Brno Jardy Komprdy. Na vysoké úrovni byl i večerní slavnostní raut za účasti bývalých i stávajících členů SHŠ, jejich rodinných příslušníků a přátel. Obnovovala se stará přátelství a navazovala nová. Skupina vydala i pamětní minci a podrobně zpracovanou brožurku, jejímž autorem je přední člen skupiny Michal Stoupík Vecheta.

 

Jak je zřejmé z popisu obou akcí, byly tu jisté rozdíly v pojetí prezentace naší dávné historie. Součástí akcí byly i prohlídky obou hradů a já měl příležitost se prezentovat především v improvizovaných zbrojnicích pro zájemce, kterých byl vždy dostatek. Lipnice ani Boskovice nepatří mezi naše dobře zachovalé hrady, spíše jde o částečně opravené, ale dobře udržované zříceniny. Leží však v nevelké vzdálenosti od současných hlavních komunikačních tahů Lipnice poblíž Humpolce a tím i dálnice D1 a Boskovice poblíž frekventovaného tahu, zhruba v půli cesty mezi Brnem a Svitavami. Obojí si zájem veřejnosti zaslouží, nikdo nebude zklamán a jako třešínka na dortu či bonus pak bude nádherný výhled na Českomoravskou vrchovinu, respektive na značnou část severozápadní oblasti Markrabství moravského.

Dr.Luděk Šubert