Přijďte si poslechnout císařskou hudbu

03.12.2010 10:54

 

V Křišťálovém sále Staré radnice v Brně na jedinečném koncertu zazní císařská hudba císaře Leopolda I. Habsburského a jeho skladby, které zkomponoval pro svého celoživotního přítele hraběte Ferdinanda Bonaventuru I. Harracha. Zapomenuté dílo, uložené původně v knihovně harrachovského rodového sídla na rakouském zámku v Rohrau, se během událostí 2. světové války dostalo také do jiných knihoven – New York Public library a Bibliothéque Royal de Belgique – a po dlouhých staletích zazní vůbec poprvé v rámci unikátního cyklu Harrachovská hudba také v Brně, kde se mj. roku 1762 narodila první dáma Moravy, hraběnka Marie Walburga hraběnka z Truchsess-Waldburg-Zeilu, rozená z Harrachu-Hohenemsu.

 

Koncert se uskuteční ve skutečně reprezentativním provedení mezinárodního souboru Lacrime amorose, specializujícího se na interpretaci barokní hudby:

Lauren Armishaw, novozélandská sopranistka 

Sarah L. Ridy – barokní harfa (USA) 

Jan Čižmář – theorba, loutna (Holandsko, ČR). 

 

Na koncertu zazní také další vokální a instrumentální skladby od syna císaře Leopolda I. a jeho následovníka Josefa I. a skladatelů činných na císařském dvoře: Franze Mathiase Techelmanna, Johanna Josepha Fuxe, Johanna Georga Wichenbergera a Giovanniho Felice Sancese. 

 

Na úvod koncertu  krátce posluchače krátce seznámí s historickými a kulturními souvislostmi okruhu pozoruhodné rodiny hrabat z Harrachu kastelán z Kunína PhDr. Jaroslav Zezulčík.

 

Koncert začíná v úterý 7. prosince v 19.30 hodin, doporučujeme zaregistrovat si místa na sezení v Křišťálovém sále Staré  radnice v Brně předem.

 

Vstupenky:

na večerní pokladně 180 Kč (studenti, důchodci 90 Kč),

v předprodeji BKC (160 Kč/80 Kč)

Info a rezervace:

hudebni.lahudky@gmail.com, +420 606 222 416

www.hudebnilahudky.cz